Op 21 februari 2023 heeft de Commissie van het federale parlement een wetsvoorstel goedgekeurd dat een cruciale stap vormt naar de ratificatie van het Verdrag van Saint-Denis door België. Dit verdrag, dat op 3 juli 2016 werd opengesteld voor ondertekening, staat bekend als het Verdrag van de Raad inzake een integrale benadering van veiligheid, beveiliging en gastvrijheid bij voetbalwedstrijden en andere sportevenementen. Het doel ervan is om sportevenementen, waaronder voetbalwedstrijden, gastvrijer, veiliger en zekerder te maken.
(persbericht in samenwerking met Febelfin en de federale politie)
Er worden steeds meer gevallen gemeld waarbij ouderen telefonisch worden gecontacteerd door een zogezegde “medewerker van de fraudedienst van een bank”, “medewerker van Cardstop” of “politie”. Ze overtuigen het slachtoffer dat er fraude werd vastgesteld op zijn/haar rekening en stellen voor om bij het slachtoffer thuis langs te gaan om “de situatie op te lossen”. De criminelen hebben hierbij maar één doel voor ogen: zo veel mogelijk stelen. We willen waarschuwen voor dit type diefstallen en roepen op tot waakzaamheid.
De AD Veiligheid & Preventie (ADVP) verwelkomt op 20 en 21 februari tal van experten uit verschillende EU-Lidstaten over de bestuurlijke aanpak van georganiseerde criminaliteit. Deze samenkomst kadert in het Belgische Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie en wordt voorgezeten door het European Network on the Administrative Approach tackling serious and organised crime (ENAA).
Op 7 februari 2024 werd de wet van 15 januari 2024 betreffende de gemeentelijke bestuurlijke handhaving, de instelling
van een gemeentelijk integriteitsonderzoek en houdende oprichting van een Directie Integriteitsbeoordeling voor Openbare Besturen gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.
Hoe dient de samenwerking tussen de politie en de private veiligheidssector er in de toekomst uit te zien? Wat kan de rol van deze sector zijn in het toekomstig integraal veiligheidsbeleid? ...
Op vraag van de Algemene Directie Veiligheid en Preventie lanceerde de UGent het eerste grootschalige onderzoek naar Buurtinformatienetwerken (BIN) in België. Deze studie resulteerde in een zeer uitgebreide en gedetailleerde beschrijving van buurten met en buurten zonder BIN.
Door de hoge brandstofprijzen wordt er een toename vastgesteld van het aantal brandstofdiefstallen. De gestolen brandstof kunnen de daders vervolgens zelf gebruiken of verkopen ze door. U kan zich hiertegen op verschillende manieren beter beschermen.
Een diefstal van uw wagen kan voor heel wat problemen zorgen. Onvoorziene kosten, administratieve rompslomp, tijdverlies en een naar gevoel zijn maar enkele van de gevolgen die een dergelijke diefstal kan teweegbrengen.
Gemeenschapswachten zijn in vele steden en gemeenten het eerste, laagdrempelige aanspreekpunt voor burgers op het gebied van veiligheid en preventie. Zij sensibiliseren en informeren de burgers en vormen de brug met de verschillende diensten in de gemeente.