Iedereen die ooit al in een stadion of op televisie naar een voetbalwedstrijd keek, heeft wel al eens een voetbalsteward gezien. In hun kenmerkende oranje vesten of hesjes onthalen ze supporters in de stadions, verzorgen ze de ticketcontrole, bemannen ze de evacuatiepoorten en kijken ze erop toe dat het reglement van inwendige orde wordt nageleefd. Met hun rug naar de actie op het veld gekeerd, houden ze de tribunes constant in de gaten. Het takenpakket van een steward is heel uitgebreid. Bovendien voeren de meeste stewards hun functie vrijwillig uit. Besafe interviewde 2 stewards van KVC Westerlo over hun rol.
Een voetbalsteward is veelal een voetballiefhebber. Hij/Zij is toegewijd aan zijn passie en zijn club. Hij is er om andere supporters te helpen optimaal van de wedstrijd te genieten. Voor hem stewards zijn veiligheid en de sfeer tijdens de wedstrijd compatibel. In ruil voor zijn inzet vraagt hij ook om respect.
Onlangs heeft Emeline Stiers, lid van de gemeenschapswachten van Charleroi, de functie van Franstalig ambassadrice van de gemeenschapswachten overgenomen van Aurélien Babuin. Ze werkt voortaan samen met haar Nederlandstalige collega Philippe Jespers.
Deze week belichten wij vanuit de Algemene Directie Veiligheid en Preventie (ADVP) de rol en het belang van gemeenschapswachten in ons dagelijks leven.
Een 200-tal gemeenschapswachten(-vaststellers) verzamelden zich op 9 mei in Brussel voor de eerste nationale Dag van de Gemeenschapswacht, georganiseerd door de Algemene Directie Veiligheid en Preventie (ADVP) van de FOD Binnenlandse Zaken.
In België hebben 156 gemeenten een Dienst Gemeenschapswacht: 94 in Vlaanderen, 43 in Wallonië en 19 in Brussel. Als laagdrempelig aanspreekpunt voor burgers op het gebied van veiligheid en preventie hebben gemeenschapswachten een zeer belangrijke publieke veiligheidsfunctie met een uitgebreid takenpakket.
Meer dan 150 voetbalstewards van de Belgische profclubs verzamelden op 8 december in Brussel voor de eerste Dag van de Voetbalsteward, die door de ADVP samen met de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) werd georganiseerd. Het doel van deze dag was om de stewards te erkennen als volwaardige partners in de voetbalveiligheid en om hen meer uitleg te geven over de veranderingen die in het kader van het actieplan voetbal en het voorstel voor de vernieuwde voetbalwet voor hen op til zijn.
Gemeenschapswachten zijn in vele steden en gemeenten het eerste, laagdrempelige aanspreekpunt voor burgers op het gebied van veiligheid en preventie. Zij sensibiliseren en informeren de burgers en vormen de brug met de verschillende diensten in de gemeente.