Zeg nee tegen brandstofdiefstal

Persoon opent brandstofdop van voertuig
Door de hoge brandstofprijzen wordt er een toename vastgesteld van het aantal brandstofdiefstallen. De gestolen brandstof kunnen de daders vervolgens zelf gebruiken of verkopen ze door. U kan zich hiertegen op verschillende manieren beter beschermen.

Stookoliediefstal

Vele burgers verwarmen met stookolie. Daarbij is de tank vaak relatief makkelijk bereikbaar, zodat deze snel kan opgevuld worden. Mensen met minder goede bedoelingen kunnen hier natuurlijk ook misbruik van maken. Om diefstal in uw stookolietank tegen te kunnen gaan, kunt u het beste proactief de volgende tips toepassen:

  •  Gebruik een veiligheidskap met cilinder, deze bemoeilijken de toegang tot de tank.
  •  Een anti-sifonklep kan helpen te voorkomen dat olie wordt weggepompt.
  • Olietanks die vanaf de straat zichtbaar zijn, kunnen eerder het doelwit van stookoliediefstal. Plaats hekken of begroeiing voor de tank. Indien mogelijk, kan de tank het beste in een beveiligde ruimte worden geïnstalleerd of in de grond worden begraven.
  • Als uw tank zichtbaar is vanaf de straat, kan het de moeite waard zijn een verlichtingssysteem met een bewegingsdetector te installeren. Op die manier kunnen buurtbewoners snel verdachte handelingen opmerken en de politie contacteren.

Benzine- en dieseldiefstal

Nu de kostprijs van diesel en benzine hoog is, stijgt ook het aantal gevallen van deze fossiele brandstoffen. Daarbij hevelen de daders de brandstof over of boren een gat in de tank. Vooral vrachtwagens en bestelwagens blijken hierbij een populair doelwit. Deze voertuigen kunnen beter beschermd worden door:

  • Parkeer in gebieden met een hoge mate van sociale controle, goed verlichte gebieden of gebieden met een goede camerabewaking.
  • Waar mogelijk, parkeren in beveiligde en afgesloten bedrijfsparkings.
  • Gebruik een veiligheidsdop om toegang tot de tank te voorkomen.
  • Vermijd tanken de dag voor een weekend. Dit gezien de diefstal dan vaak maar ontdekt zal worden na het weekend, wat het opsporingsonderzoek zal bemoeilijken.

Koop alleen maar brandstof van erkende leveranciers. Bent u het slachtoffer van brandstofdiefstal of ziet u verdachte handelingen? Contacteer dan zo snel mogelijk de politie. Stap daarvoor binnen bij een lokaal politiekantoor of contacteer 112.

Ook interessant voor u:

28 november 2024
Wist je dat er vorig jaar bijna 5.000 gevallen van diefstal met list werden gemeld in ons land? Dit komt overeen met zo’n 14 aangiftes per dag. Deze vorm van oplichting, waarbij criminelen zich voordoen als iemand anders – zoals bijvoorbeeld een bankmedewerker – blijft slachtoffers maken. Ze spelen in op je vertrouwen en overtuigen je om persoonlijke codes te delen, bankkaarten af te geven of zelfs toegang te geven tot je computer. Bescherm jezelf met een paar eenvoudige preventietips.
28 augustus 2024
De eerste schooldag komt eraan en dat betekent voor sommigen weer elke dag naar school fietsen! Maar hoe zorg je ervoor dat je fiets veilig geparkeerd staat en niet wordt gestolen? Van slimme parkeertips voor scholieren, tot handige beveiligingsmaatregelen voor scholen en praktische adviezen voor ouders.
01 augustus 2024
Bijna 7.000*, dat is het aantal aangiftes van diefstal uit of aan een voertuig in de zomermaanden juli en augustus 2023. Wil jij zorgeloos op vakantie vertrekken, volg dan best onderstaande preventietips om je wagen te beveiligen.