Sociale netwerken, tracking en fietsdiefstal: bescherm je gegevens en je fiets

rangée de vélos
Nu de lente in aantocht is en de dagen weer langer en zonniger worden, zullen we in dit wielerland opnieuw massaal onze fiets van stal halen voor een verkwikkend fietstochtje. De laatste jaren gebruiken we steeds vaker apps en sociale om onze trajecten bij te houden en onze sportieve prestaties te delen met vrienden, familie of andere sportievelingen. Deze technologische innovaties houden echter ook gevaren in.

Dieven gebruiken deze apps en sociale netwerken immers ook om te achterhalen waar ze koersfietsen en mountainbikes kunnen vinden en zo hun slag te slaan. We delen graag enkele tips om je fiets beter tegen diefstal te beschermen.

BETER OMGAAN MET TRACKING-APPS

Met een paar kleine wijzigingen in je gebruik van deze tracking-apps en sociale mediakanalen, kan je fietsdieven te slim af zijn:

  • Deel je data niet zomaar met iedereen, maar enkel met contacten die je kent. Hoe breder je je gegevens deelt, hoe groter de kans dat iemand met slechte bedoelingen er misbruik van maakt.
  • Wil je toch je prestaties en routes delen met mensen die je niet kent, dan doe je er goed aan om niet je volledige traject openbaar te maken. Je kan het begin- en eindpunt van je fietstocht verbergen of pas wanneer je al even onderweg bent, je route manueel starten.
  • Je geeft ook best niet je volledige naam op in deze apps, maar bijvoorbeeld enkel de eerste letter van je familienaam. Via je naam kunnen criminelen immers ook achterhalen waar je woont.

NOG ENKELE FIETSDIEFSTALPREVENTIETIPS

Hebben criminelen via een app toch kunnen achterhalen waar ze je fiets kunnen vinden, dan moeten ze die nog kunnen stelen. Hieronder lees je hoe je hen dat moeilijker maakt:

  • Maak je fiets uniek: laat hem graveren, voorzie hem van een sticker met een identificatiecode of koop een gechipt exemplaar.
  • Maak je fiets op een correcte manier vast: bevestig je fiets steeds aan een vaststaand object en gebruik liefst meer dan één type slot. Hier vind je een overzicht van welke types sloten er bestaan.
  • Parkeer je fiets in het openbaar op een veilige plaats en maak hem goed vast. Maak gebruik van bewaakte fietsenstallingen of zet hem goed in het zicht.
  • Verberg je fiets echter zo goed mogelijk uit het zicht wanneer je die op privéterrein parkeert en maak hem daar ook vast, zelfs als hij er maar enkele minuten staat.

GEEF FIETSDIEFSTAL AAN

Word je ondanks alle bovenstaande tips toch het slachtoffer van een fietsdiefstal, meld dit dan zeker bij de politie. Aangifte kun je doen bij je lokaal politiekantoor of elektronisch via de website http://www.police-on-web.be of via de website van jouw politiezone.

Ook interessant voor u:

28 november 2024
Wist je dat er vorig jaar bijna 5.000 gevallen van diefstal met list werden gemeld in ons land? Dit komt overeen met zo’n 14 aangiftes per dag. Deze vorm van oplichting, waarbij criminelen zich voordoen als iemand anders – zoals bijvoorbeeld een bankmedewerker – blijft slachtoffers maken. Ze spelen in op je vertrouwen en overtuigen je om persoonlijke codes te delen, bankkaarten af te geven of zelfs toegang te geven tot je computer. Bescherm jezelf met een paar eenvoudige preventietips.
28 augustus 2024
De eerste schooldag komt eraan en dat betekent voor sommigen weer elke dag naar school fietsen! Maar hoe zorg je ervoor dat je fiets veilig geparkeerd staat en niet wordt gestolen? Van slimme parkeertips voor scholieren, tot handige beveiligingsmaatregelen voor scholen en praktische adviezen voor ouders.
01 augustus 2024
Bijna 7.000*, dat is het aantal aangiftes van diefstal uit of aan een voertuig in de zomermaanden juli en augustus 2023. Wil jij zorgeloos op vakantie vertrekken, volg dan best onderstaande preventietips om je wagen te beveiligen.