De rol van gemeenschapswachten in de strijd tegen fietsdiefstal

De rol van gemeenschapswachten in de strijd tegen fietsdiefstal
Van 22 tot 28 april 2024 is het de nationale actieweek tegen fietsdiefstal: “Elke schakel telt in de strijd tegen fietsdiefstal.” Deze actieweek is een initiatief van de AD Veiligheid & Preventie (ADVP - Besafe) met als doel elke burger bewust te maken van zijn rol in de strijd tegen fietsdiefstal.

Schakel gemeenschapswacht

Vandaag richten we de aandacht op de tweede schakel van de preventieketting: de gemeenschapswacht. Gemeenschapswachten fungeren als de ogen en oren van de gemeente en houden een waakzaam oog op jouw fiets, vooral op plaatsen met een hoog risico op fietsdiefstal, zoals treinstations en parkeerplaatsen.

Preventietips

Gemeenschapswachten hebben als taak het veiligheidsgevoel bij burgers te vergroten en maatschappelijke overlast en criminaliteit te verminderen door hun preventieve aanwezigheid. Ze sensibiliseren en informeren over veiligheid en criminaliteitspreventie en staan je maar al te graag bij voor tips tegen fietsdiefstal.

Een belangrijke preventieve maatregel tegen fietsdiefstal is het labelen van je fiets. Gemeenschapswachten kunnen je hierbij helpen. Door je fiets te labelen, vergroot je de kans dat een teruggevonden fiets snel aan de rechtmatige eigenaar kan worden gekoppeld.

Nationaal fietsregister

Op 23 april 2024 wordt ook het nationaal fietsregister Mybike gelanceerd door de ministers van mobiliteit. Fietsbezitters en lokale besturen kunnen via het platform Mybike stickers aanvragen die op het frame van de fiets worden aangebracht en niet kunnen worden verwijderd zonder de fiets te beschadigen. Via de unieke code op de sticker kunnen eigenaars de gegevens van hun fiets opslaan en aangifte doen van diefstal. Bij de aankoop van een tweedehands fiets kunnen potentiële kopers de code op de fiets scannen en nagaan of deze door de eigenaar als gestolen is opgegeven.

Sluit je aan bij de preventieketting

De symbolische ketting staat centraal in deze campagne en vertegenwoordigt alle belangrijke schakels in de strijd tegen fietsdiefstal: fietsers, gemeenschapswachten, getuigen, politie en tal van andere partners in preventie. Elke dag van de actieweek zoomen we in op één van deze schakels met praktische tips en informatie.

Acties in jouw buurt

Ontdek hier welke acties lokale overheden en politiezones in jouw buurt hebben gepland om fietsdiefstal tegen te gaan. Neem contact op met jouw lokaal bestuur of politiezone voor meer informatie.

Wil je meer tips en informatie rond fietsdiefstalpreventie? Bezoek de fietsdiefstalpagina op onze website.

 

Ook interessant voor u:

28 november 2024
Wist je dat er vorig jaar bijna 5.000 gevallen van diefstal met list werden gemeld in ons land? Dit komt overeen met zo’n 14 aangiftes per dag. Deze vorm van oplichting, waarbij criminelen zich voordoen als iemand anders – zoals bijvoorbeeld een bankmedewerker – blijft slachtoffers maken. Ze spelen in op je vertrouwen en overtuigen je om persoonlijke codes te delen, bankkaarten af te geven of zelfs toegang te geven tot je computer. Bescherm jezelf met een paar eenvoudige preventietips.
28 augustus 2024
De eerste schooldag komt eraan en dat betekent voor sommigen weer elke dag naar school fietsen! Maar hoe zorg je ervoor dat je fiets veilig geparkeerd staat en niet wordt gestolen? Van slimme parkeertips voor scholieren, tot handige beveiligingsmaatregelen voor scholen en praktische adviezen voor ouders.
01 augustus 2024
Bijna 7.000*, dat is het aantal aangiftes van diefstal uit of aan een voertuig in de zomermaanden juli en augustus 2023. Wil jij zorgeloos op vakantie vertrekken, volg dan best onderstaande preventietips om je wagen te beveiligen.