De rol van politie in de strijd tegen fietsdiefstal

visual schakel politie fietsdiefstal
Van 22 tot 28 april 2024 is het de nationale actieweek tegen fietsdiefstal: “Elke schakel telt in de strijd tegen fietsdiefstal.” Deze actieweek is een initiatief van de AD Veiligheid & Preventie (ADVP - Besafe) met als doel elke burger bewust te maken van zijn rol in de strijd tegen fietsdiefstal.

Schakel politie

We richten de aandacht op de vierde schakel van de preventieketting: de politie. De politie speelt een cruciale in de strijd tegen fietsdiefstal. Ze ontvangen en verwerken aangiftes van fietsdiefstallen, wat een belangrijke eerste stap is om gestolen fietsen terug te vinden en daders op te sporen. Als je jouw fiets verliest door diefstal, onderneem dan meteen actie en contacteer de politie via 101 of de app 112 of via police-on-web. Zo vergroot je de kans dat jouw geliefde tweewieler wordt teruggebracht naar waar hij thuishoort: bij jou!

Jaarlijks 30 000 aangiftes van fietsdiefstal

Wist je dat elk jaar zo’n 30.000 fietsen worden gestolen in ons land? Dat zijn gemiddeld 82 gestolen fietsen per dag. Maar lang niet iedereen doet aangifte. Het aantal aangiftes zit wel in de lift. In het eerste kwartaal van 2023 waren er 6427 aangiftes, tegenover 6067 in dezelfde periode in 2022. Een verklaring hiervoor is de groeiende populariteit van nieuwe en duurdere fietsmodellen, zoals elektrische fietsen en speed pedelecs.

Het belang van aangifte doen wordt dus steeds groter. Ook een elektronische aangifte via Police-On-Web is eenvoudig en draagt bij aan het vergroten van het bewustzijn over fietsdiefstal. Door meldingen te verzamelen kunnen we betere preventieve maatregelen nemen en samenwerken aan een veiligere omgeving voor fietsers. Jouw aangifte maakt echt het verschil!

Preventieve acties

Naast het verwerken van aangiftes zet de politie ook in op het preventieve luik. Ook tijdens deze nationale actieweek kan je ze misschien wel in jouw buurt vinden. Denk aan toezicht op drukke fietslocaties, sensibilisering(scampagnes) op scholen en buurtgerichte samenwerkingen met andere partners in preventie.

Nationaal fietsregister

Op 23 april 2024 werd ook het nationaal fietsregister Mybike gelanceerd door de ministers van mobiliteit. Fietsbezitters en lokale besturen kunnen via het platform Mybike stickers aanvragen die op het frame van de fiets worden aangebracht en niet kunnen worden verwijderd zonder de fiets te beschadigen. Via de unieke code op de sticker kunnen eigenaars de gegevens van hun fiets opslaan en aangifte doen van diefstal. Bij de aankoop van een tweedehands fiets kunnen potentiële kopers de code op de fiets scannen en nagaan of deze door de eigenaar als gestolen is opgegeven.

Ook de politiezones spelen hierin een belangrijke rol. In een eerste fase zullen de politiediensten de helpdesks van Mybike via een politioneel mailadres kunnen bevragen naar de status van de fiets. De Federale Politie heeft echter ook de middelen vrijgemaakt voor de ontwikkeling van “PolConnect”, een app waarmee een connectie kan worden gecreëerd tussen politionele en externe databanken, zoals MyBike. Op die manier wordt de afhandeling van aangiftes van fietsdiefstallen veel eenvoudiger, zowel voor de inwoners als voor de politiediensten.

Sluit je aan bij de preventieketting

De symbolische ketting staat centraal in deze campagne en vertegenwoordigt alle belangrijke schakels in de strijd tegen fietsdiefstal: fietsers, gemeenschapswachten, getuigen, politie en tal van andere partners in preventie. Elke dag van de actieweek zoomen we in op één van deze schakels met praktische tips en informatie.

Acties in jouw buurt

Ontdek hier welke acties lokale overheden en politiezones in jouw buurt hebben gepland om fietsdiefstal tegen te gaan. Neem contact op met jouw lokaal bestuur of politiezone voor meer informatie.

Wil je meer tips en informatie rond fietsdiefstalpreventie? Bezoek de fietsdiefstalpagina op onze website.

Ook interessant voor u:

28 november 2024
Wist je dat er vorig jaar bijna 5.000 gevallen van diefstal met list werden gemeld in ons land? Dit komt overeen met zo’n 14 aangiftes per dag. Deze vorm van oplichting, waarbij criminelen zich voordoen als iemand anders – zoals bijvoorbeeld een bankmedewerker – blijft slachtoffers maken. Ze spelen in op je vertrouwen en overtuigen je om persoonlijke codes te delen, bankkaarten af te geven of zelfs toegang te geven tot je computer. Bescherm jezelf met een paar eenvoudige preventietips.
28 augustus 2024
De eerste schooldag komt eraan en dat betekent voor sommigen weer elke dag naar school fietsen! Maar hoe zorg je ervoor dat je fiets veilig geparkeerd staat en niet wordt gestolen? Van slimme parkeertips voor scholieren, tot handige beveiligingsmaatregelen voor scholen en praktische adviezen voor ouders.
01 augustus 2024
Bijna 7.000*, dat is het aantal aangiftes van diefstal uit of aan een voertuig in de zomermaanden juli en augustus 2023. Wil jij zorgeloos op vakantie vertrekken, volg dan best onderstaande preventietips om je wagen te beveiligen.