Wederzijds respect in recreatiedomeinen

De zon schijnt volop en de schoolperiode is op haar einde gelopen. De zomervakantie zal voor extra drukte zorgen in onze recreatiedomeinen. Om ervoor te zorgen dat iedereen kan genieten van deze dagen, willen we enkele belangrijke punten benadrukken.

Het belang van #WederzijdsRespect

Een dagje uit in een recreatiedomein is leuk voor jong en oud. Om dit plezier voor iedereen te waarborgen, is wederzijds respect essentieel. Het gaat erom dat bezoekers elkaar onderling, maar ook de medewerkers van de recreatiedomeinen elkaar met respect behandelen. Door goed met elkaar om te gaan, verminderen we agressie en overlast en zorgen voor een fijne sfeer voor iedereen.

Houd je aan de regels

Elk recreatiedomein heeft regels om de veiligheid en het plezier van alle bezoekers te garanderen. Deze regels zijn er niet om je dag minder leuk te maken, maar om ervoor te zorgen dat iedereen kan genieten.

  • Volg het reglement: Lees en respecteer de regels die bij de ingang zijn aangegeven.
  • Wees vriendelijk en beleefd: Behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden. Dit geldt voor medebezoekers, medewerkers én veiligheidspersoneel.
  • Ruim je afval op: Zorg ervoor dat je je afval in de daarvoor bestemde bakken gooit.
  • Respecteer de natuur: Laat bloemen, planten en dieren met rust.

Samen voor een veilige omgeving

Samen kunnen we een veilige en prettige omgeving creëren:

  • Meld overlast: Als je iets ziet wat niet hoort, zoals agressie of vandalisme, meld dit dan meteen bij het personeel.
  • Hou rekening met elkaar: Luide muziek, afval achterlaten of ruziën kan de dag van een ander verpesten.
  • Neem je verantwoordelijkheid: Jong of oud, iedereen draagt bij aan een fijne sfeer door zich verantwoordelijk te gedragen.

Onderweg naar en van de recreatiedomeinen

Wederzijds respect geldt niet alleen binnen de recreatiedomeinen, maar ook onderweg naar en van deze plekken.

  • Respecteer medewerkers en medereizigers: Medewerkers van het openbaar vervoer en medereizigers verdienen een veilige omgeving. Agressie en geweld zijn onacceptabel.
  • Gedraag je hoffelijk en rustig: Voorkom overlast door rustig en respectvol te blijven. Vermijd lawaai, duwen en trekken, en geef anderen de ruimte.
  • Houd het openbaar vervoer netjes: Laat geen afval achter en respecteer de eigendommen van de vervoersmaatschappij.
  • Respecteer de buurt: Ben je met de wagen? Parkeer dan netjes en voorkom overlast in woonwijken rondom recreatiedomeinen.

Respect voor veiligheidsberoepen

Bewakingsagenten en andere veiligheidsprofessionals zijn er om onze veiligheid te garanderen. Behandel hen dan ook met respect. Helaas hebben we de afgelopen weken incidenten van zware agressie tegenover de veiligheidsberoepen meegemaakt. Agressie en geweld tegen mensen die voor onze veiligheid zorgen, kunnen en mogen we niet tolereren.

Geniet van een zorgeloze zomer

Iedereen wil graag genieten een zorgeloze zomer in onze recreatiedomeinen. Door je aan de regels te houden en wederzijds respect te tonen, zorgen we samen voor een fijne en veilige omgeving. Elke burger heeft recht op ontspanning en plezier in onze recreatiedomeinen. Enkel samen voor zorgen we ervoor dat dit mogelijk.

Ook interessant voor u:

14 oktober 2024
De Wederzijds Respect toolbox blijft trouw aan haar oorspronkelijk doel, maar is verder uitgebreid met specifieke tools gericht op de voetbalwereld. Zo bevat de nieuwe versie praktische concepten zoals het opzetten van een quiz of het voeren van tafelgesprekken rond voetbalgerelateerde onderwerpen.
17 juli 2024
Op zondag 21 juli 2024 opent de FOD Binnenlandse Zaken, ter gelegenheid van de Nationale Feestdag, de deuren van haar veiligheidsdorp op de Zavel in Brussel. Ook dit jaar staat er weer een overvloed aan activiteiten op je te wachten.
19 maart 2024
Bij de campagne #WederzijdsRespect draait alles om het smeden van sterke banden tussen burgers en veiligheidsberoepen. Daarom hebben we onlangs opnieuw een spetterende workshop georganiseerd bij TAJO, een plek waar kwetsbare jongeren een steuntje in de rug krijgen. Wat was het doel? Simpel: jongeren laten kennismaken met de wereld van veiligheidsberoepen.