Wist je dat door hacking potentiële inbrekers…
* via je vaatwasser kunnen zien wanneer je niet thuis bent?
* via je robotstofzuiger een plattegrond van jouw woning kunnen bemachtigen?
* via de camera van de babyfoon in je woning kunnen kijken?
* het vergrendelmechanisme van je elektrische deursloten kunnen uitschakelen?
Bescherm jouw woning tegen hackers
Alsmaar meer van onze toestellen zijn verbonden met internet, vaak zonder dat we er ons bewust van zijn. Naast de vele voordelen die dit heeft, is ook misbruik mogelijk. Wat kan je hier tegen doen, zonder dat je een technische expert hoeft te zijn:
- Informeer jezelf goed op voorhand: Zoek online recensies op over alle toestellen die je wil aankopen en vraag advies aan een technisch deskundige.
- Wees waakzaam bij ‘witte’ producten: Vaak worden via webshops goedkopere afgeleiden van merktoestellen verkocht. Vaak beschikken deze toestellen echter over minder beveiligingsmogelijkheden. Zorg er dus zeker van dat je voldoende recensies hebt gelezen als je de aankoop van een dergelijk toestel overweegt. Verkies daarbij winkels met een betrouwbare klantendienst, zodat je bij problemen bij hen terechtkan en de kans op oplichting kan beperkt worden.
- Volg de handleiding: Eenmaal je een toestel hebt aangekocht, is het belangrijk om de beveiligingsmaatregelen toe te passen die in de handleiding opgesomd staan.
- Voer tijdig updates uit: Om je toestellen na aankoop af te schermen voor inbrekers, is het belangrijk om regelmatig de nodige updates uit te voeren.
- Beveilig jouw WIFI-verbinding: Gebruik een wachtwoord, verander de naam van jouw netwerk en zorg ervoor dat updates worden uitgevoerd. Weet steeds wie toegang heeft tot jouw internetnetwerk en verander het wachtwoord indien nodig.
- Gebruik eigen codes: Vervang de fabriekscodes door eigen codes die moeilijk te achterhalen zijn door onbekenden. Deel deze niet met anderen.
Deze basistips zijn slechts niet-exhaustief. Ze hebben als voornaamste doel om te sensibiliseren en eerste hulpmiddelen aan te bieden. Voor verdere informatie over het beveiligen van toestellen dient beroep te worden gedaan op een erkende, technische deskundige. Wees daarbij waakzaam met ‘deskundigen’ die zich spontaan aanbieden, dit kan namelijk een poging tot list of oplichting zijn.
Goede gewoonten en kwaliteitsvolle sloten blijven de basis
Elektronische beveiliging - zoals deurbellen en camera’s die verbonden zijn met internet - kan enkel aanvullend een positief effect hebben. Het blijft essentieel om goede gewoonten toe te passen (bvb. deur op slot, waardevolle spullen uit het zicht) en jouw woning mechanisch ook goed te beveiligen (bvb. raam- en deursloten). Ontdek hierover meer op onze inbraakpreventiepagina.
Slachtoffer geworden?
Iedereen kan slachtoffer worden van een hack. Vanaf je merkt dat een inbreker toegang heeft kunnen verkrijgen tot één van jouw slimme toestellen, kan je de volgende stappen ondernemen:
- Bel onmiddellijk het noodnummer 112 en dien een klacht in bij de lokale politie. Het is belangrijk om dit zo snel mogelijk te doen. Op die manier is de kans groter dat de dader kan worden gevat.
- In geval iemand digitaal toegang heeft kunnen verkrijgen tot een slim toestel: Zorg ervoor dat het toestel zo snel mogelijk tijdelijk wordt losgekoppeld van het internet. Op die manier beperk je de kans dat daders nog meer gevoelige informatie kunnen bemachtigen. Schakel een erkende technische deskundige in om dit toestel goed te beveiligen. Wees daarbij waakzaam met ‘deskundigen’ die zich spontaan aanbieden. Dit kan namelijk een poging tot list zijn.
- Verzamel zoveel mogelijk bewijsmateriaal. Maak waar mogelijk foto’s of screenshots van de schade.
- Pas bij alle ‘slimme’ toestellen de bovenstaande basistips toe. Zo kan je de kans op bijkomende schade beperken.
Indien u daarenboven het slachtoffer bent geworden van een woninginbraak, klik dan hier voor meer informatie.
Nuttige links
- Dossier Test-aankoop: https://www.test-aankoop.be/hightech/smart-home/dossier/hackable-home