
De capaciteiten van de lokale autoriteiten versterken
Het belangrijkste doel van deze dag is het evaluatieproces van de wet betreffende de gemeentelijke bestuurlijke handhaving starten zoals voorzien in het regeerakkoord. De DIOB zal tegen het einde van het jaar een optimalisatie van de wet voorstellen.
Volgens Bernard Quintin, minister van Binnenlandse Zaken: " Bestuurlijke maatregelen vullen het werk van de politie, inspectiediensten en justitie aan. We willen de lokale autoriteiten, die de realiteiten van elke gemeente beter kennen dan wie dan ook, de nodige tools en het vertrouwen geven om effectief te strijden tegen georganiseerde misdaad. Dit zal helpen om het sociale, economische en politieke weefsel van onze steden en dorpen beter te beschermen."
Ter herinnering, deze wet verleent extra bevoegdheden aan burgemeesters om de strijd aan te gaan tegen criminele activiteiten die het sociaaleconomisch weefsel van onze steden en gemeenten ondermijnen.
Wat is ondermijnende criminaliteit?
De term " ondermijnende criminaliteit" is een bredere notie dan georganiseerde criminaliteit. Het gaat om vormen van criminaliteit die de fundamenten en de integriteit van onze rechtsstaat en onze samenleving destabiliseren door zich in verschillende economische sectoren om hun illegale activiteiten te verbergen.
Meer weten over deze wet en de aanpak van ondermijnende criminaliteit? Bezoek onze themapagina’s DIOB op onze website: https://www.besafe.be/nl/diob.
Daarnaast kan u meer lezen over de impact van de wet en de betrokkenheid van gemeenten in de volgende Besafe-magazines.
- Besafe Magazine #63: Het integriteitsonderzoek in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit
- Besafe Magazine #62: De impact van bestuurlijke handhaving