Enkele dagen geleden ontvingen 430.000 willekeurig geselecteerde Belgische burgers van 15 jaar en ouder een uitnodiging om anoniem te antwoorden op de Veiligheidsmonitor. De Veiligheidsmonitor is een nationale enquête die peilt naar het veiligheidsgevoel, de werking van de ordediensten en het slachtofferschap.
Na een grondige herziening, alle vereiste adviezen en een lange periode van overleg met de betrokken partners, is vandaag een nieuwe wet op privédetectives aangenomen. Deze wet markeert een ambitieus keerpunt in de geschiedenis van privédetectives, waarbij de huidige wetgeving wordt gemoderniseerd en aangepast aan de eisen van de 21e eeuw.
De ministerraad heeft op vrijdag 14 juli in eerste lezing het licht op groen gezet voor het nieuwe wetsontwerp tot regeling van de private opsporing. Dit ontwerp zal de wet van 19 juli 1991 tot regeling van het beroep van privédetective vervangen.
Op 13 juni stond het wetsontwerp tot wijziging van de wet van 2 oktober 2017 tot regeling van de private en bijzondere veiligheid (verder ‘Wet Private Veiligheid’) op de agenda van de Commissie Binnenlandse Zaken van de Kamer. Het wetsontwerp werd goedgekeurd.
Gisteren vond Securing The Castle plaats, een door Agoria en FOD Binnenlandse Zaken georganiseerd event dat publieke en private spelers in het veiligheidslandschap samenbrengt. Dit jaar stond het thema biometrie centraal. Wat zijn de mogelijkheden en hoe zien de uitdagingen er uit? Samen geven we de toekomst van de beveiliging vorm!
Het aantal BIN's kent sinds 2 jaar een algemene stijging van 3,58%, met een stijging van 1,43% voor de BIN voor burgers en 13,77% voor de BIN voor zelfstandigen. In het Vlaams Gewest zagen we het grootste aantal nieuwe BIN verschijnen.
Hoe dient de samenwerking tussen de politie en de private veiligheidssector er in de toekomst uit te zien? Wat kan de rol van deze sector zijn in het toekomstig integraal veiligheidsbeleid? ...