De AD Veiligheid & Preventie kreeg vorige week het bezoek van een delegatie van medewerkers van de Marokkaanse veiligheidsdiensten. De insteek van hun bezoek was de strijd tegen geweld op meisjes en vrouwen. Ze werden uitgebreid te woord gestaan door, onder andere, onze experten inzake stedelijk, seksueel en intrafamiliaal geweld. Ook in het zopas verschenen BeSafe magazine staan enkele van deze experten in het spotlicht: Béatrice Decant en Tessa Schenk geven er meer duiding bij het impulsproject Intrafamiliaal geweld.
In België hebben 156 gemeenten een Dienst Gemeenschapswacht: 94 in Vlaanderen, 43 in Wallonië en 19 in Brussel. Als laagdrempelig aanspreekpunt voor burgers op het gebied van veiligheid en preventie hebben gemeenschapswachten een zeer belangrijke publieke veiligheidsfunctie met een uitgebreid takenpakket.
Vorige week keurde de Ministerraad, op vraag van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden, de aanpassing van de GAS-wet goed. De maximumboete wordt verhoogd van 350 naar 500 euro voor hardleerse overtreders. Verder kunnen, dankzij een modernisering van de procedure, de lokale besturen efficiënter GAS-sancties opleggen. Deze wetsaanpassing steunt hen in hun strijd tegen overlast, met als doel de steden en gemeenten leefbaarder, properder en aangenamer maken.
De Ministerraad keurt het voorstel voor een vernieuwde en verstrengde Voetbalwet goed. Hiermee vervult de overheid haar engagement dat ze in het actieplan ‘Samen voor Veilig Voetbal’ heeft opgenomen om geweld zwaarder te bestraffen in en rond voetbalstadions.
Meer dan 150 voetbalstewards van de Belgische profclubs verzamelden op 8 december in Brussel voor de eerste Dag van de Voetbalsteward, die door de ADVP samen met de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) werd georganiseerd. Het doel van deze dag was om de stewards te erkennen als volwaardige partners in de voetbalveiligheid en om hen meer uitleg te geven over de veranderingen die in het kader van het actieplan voetbal en het voorstel voor de vernieuwde voetbalwet voor hen op til zijn.
Na een project met betrekking tot diefstal met list te hebben ontwikkeld in 2021, keert de PZ Sylle et Dendre, in samenwerking met het BIN Petit Enghien, nu terug met "De avonturen van Hortense PADUP".
Vaak wordt gedacht dat vooral ouderen kwetsbaar zijn bij online oplichting. Uit een bevraging die bankenvertegenwoordiger Febelfin - samen met onderzoeksbureau Indiville – heeft uitgevoerd, blijkt dat vele jongeren makkelijk het slachtoffer kunnen worden.
Valse energieleveranciers, zogezegde bankmedewerkers en agenten die er in feite geen zijn… Criminelen gebruiken steeds vaker inventieve voorwendsels om zich toegang tot een woning te verschaffen en zo op een listige manier een diefstal te plegen. De FOD Binnenlandse Zaken wil de burger met een informatiecampagne sensibiliseren en tips geven om zich tegen deze vorm van diefstal te beschermen.