De burgers zijn een onmisbare schakel in een geïntegreerd en integraal veiligheidsbeleid, en hun betrokkenheid brengt natuurlijk een aantal uitdagingen met zich mee. Om deze en andere uitdagingen te bespreken, organiseerde de Algemene Directie Veiligheid en Preventie deze 30 Mei 2024 in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel een Europese Conferentie over Burgerparticipatie in Veiligheid en Criminaliteitspreventie.
De AD Veiligheid & Preventie neemt actief deel aan de driedaagse EFUS-conferentie (European Forum for Urban Security) in Brussel, georganiseerd door het Brussels Gewest van 20 tot 22 maart 2024. Het thema van de conferentie was 'Veiligheid, Democratie en Steden' en brengt lokale besturen uit heel Europa samen om belangrijke uitdagingen op het gebied van stedelijke veiligheid aan te pakken.
De AD Veiligheid & Preventie (ADVP) verwelkomt op 20 en 21 februari tal van experten uit verschillende EU-Lidstaten over de bestuurlijke aanpak van georganiseerde criminaliteit. Deze samenkomst kadert in het Belgische Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie en wordt voorgezeten door het European Network on the Administrative Approach tackling serious and organised crime (ENAA).
Op 21 maart vond in Brussel het slotevent van de Staten-Generaal van de Politie (SEGPOL) plaats, dat door de AD Veiligheid & Preventie werd georganiseerd. Uit handen van de verschillende sleutelpartners kreeg minister Verlinden een blauwdruk over de toekomst van de politie overhandigd. Het boek van meer dan 700 bladzijden is het slotstuk van de Staten-Generaal van de Politie, en bundelt aanbevelingen van politiemedewerkers, partners en experten voor een meer moderne en dynamische politie.
Morgen vindt het slotevent van de Staten-generaal van de Politie (SEGPOL) plaats. Twee jaar lang hebben de verschillende sleutelpartners gereflecteerd over de huidige en toekomstige uitdagingen van de politie. Op 21 maart zullen ze hun aanbevelingen aan minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden overmaken.