Constructieve debatten
De conferentie werd georganiseerd in het kader van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie en het European Crime Prevention Network (EUCPN). Vertegenwoordigers en experts in criminaliteitspreventie uit 22 Europese lidstaten sloten zich aan bij de talrijk aanwezige Belgische vertegenwoordigers van nationale en lokale overheden, politie, preventiewerkers, coördinatoren van Buurtinformatienetwerken, enacademici. De gemeenschappelijke doelstelling van deze conferentie is om bij te dragen tot het creëren van veiligere en veerkrachtigere samenlevingen door de actieve betrokkenheid van burgers en vrijwilligers.
De hele dag door werden tijdens de presentaties en debatten verschillende aspecten van burgerparticipatie in veiligheid bepsroken. Initiatieven zoals buurtinformatienetwerken (BIN's), gemeenschapsgerichte politie-initiatieven, buurtveiligheidsonderzoeken en buurtbemiddeling werden door de deelnemers onder de loep genomen.
De conferentie bood een platform voor het bespreken van strategieën en het delen van goede praktijken die burgers in staat stellen een meer actieve rol te spelen in de bescherming van hun buurten, niet alleen in België maar doorheen Europa. Door van elkaar te leren kunnen bestaande projecten versterkt worden en worden potentiële nieuwe initiatieven geïnspireerd om van de geïntegreerde aanpak van veiligheid een succesverhaal te maken.
Meer betrokken burgers
In de afgelopen decennia zijn nationale en Europese autoriteiten zich gaan realiseren dat het streven naar veiligheid niet langer gezien kan worden als de exclusieve taak van politie, justitie en andere publieke en private veiligheidssdiensten, maar ook door burgers moet worden uitgevoerd.
De afgelopen jaren is het belang van burgerparticipatie bij het waarborgen van de openbare veiligheid steeds sterker naar voren gekomen. Naarmate de uitdagingen op het gebied van criminaliteit en veiligheid evolueren, moeten we ook onze benaderingen om deze uitdagingen aan te gaan, aanpassen.
Initiatieven die al effectief en inspirerend zijn
Burgers kunnen betrokken worden bij het veiliger maken van hun omgeving door middel van initiatieven zoals buurtinformatienetwerken (BIN's). BIN's zijn samenwerkingsverbanden tussen de politie, burgers en lokale autoriteiten om criminaliteitspreventie en -bestrijding in een buurt te verbeteren.
Burgers kunnen de politie ook helpen door informatie te verstrekken, bijvoorbeeld over opsporingen. De website “Belgium most wanted by FAST” roept burgers op om hen te helpen in hun zoektocht naar op te sporen personen. Hetzelfde doel wordt nagestreefd via opsporingstelevisieprogramma's.
In het kader van de Veiligheidsmonitor worden burgers ondervraagd over hun (on)veiligheidsgevoelens, buurtproblemen, slachtofferschap en de kwaliteit van het politieoptreden. De resultaten van deze enquête, en van enquêtes die op gemeentelijk of stadsniveau worden gehouden, kunnen belangrijk zijn voor de ontwikkeling van (lokaal) beleid en het opzetten van verschillende actieplannen.