Samen sterk tegen seksueel geweld in de openbare ruimte

minister met plan international en gids
Op 8 september lichtte Annelies Verlinden, minister van Binnenlandse Zaken, de 'digitale gids voor de preventie van seksueel en gendergerelateerd geweld in de publieke ruimte' toe tijdens haar bezoek aan het 'Safer Cities'-project van Plan International.

Ongewenste aanrakingen, achtervolgingen, obscene gebaren... Het zijn slechts enkele voorbeelden van seksisme en seksueel geweld die we helaas nog te vaak tegenkomen. De meest recente veiligheidsmonitor onthulde zelfs dat seksueel geweld behoort tot de 'top 5' van meest voorkomende vormen van slachtofferschap. Hoog tijd om de krachten te bundelen en daarin verandering te brengen.

Deze gids fungeert als een inspiratiebron voor het opzetten van initiatieven in de strijd tegen seksueel geweld in de openbare ruimte. Bovendien moedigt het lokale partners aan om projecten te delen die in steden, gemeenten, verenigingen, organisaties en politiezones in heel België ontwikkeld zijn.

"Deze gids is absoluut een stap voorwaarts. Het is geen wondermiddel, wel een oproep tot actie. Het succes ervan zal afhangen van hoezeer we als samenleving bereid zijn samen te werken en ons in te zetten voor echte verandering."

Philip Willekens, Directeur-Generaal van de ADVP

'Safer Cities', opgezet door Plan International, is een voorbeeld van zo'n preventieproject. Dit project biedt jongeren een digitaal platform waar ze kunnen pinnen waar ze zich in hun stad of gemeente onveilig voelen. Vervolgens worden ze ondersteund en begeleid bij het formuleren van concrete beleidsaanbevelingen., die op hun beurt worden voorgelegd aan lokale beleidsmakers. Zo nemen jongeren actief deel aan de strijd tegen seksuele intimidatie in hun stad of gemeente.

Wil je meer informatie over de inspiratiegids en andere inspirerende praktijken, waaronder het 'Safer Cities'-project? Je vindt alles wat je zoekt via deze link.

Heb je als partner zelf zulke initiatieven op touw gezet of ben je bezig er een op te starten? Laat het ons weten via [email protected].

Onze toekomst, onze veiligheid, samen.

Ook interessant voor u:

28 november 2024
Wist je dat er vorig jaar bijna 5.000 gevallen van diefstal met list werden gemeld in ons land? Dit komt overeen met zo’n 14 aangiftes per dag. Deze vorm van oplichting, waarbij criminelen zich voordoen als iemand anders – zoals bijvoorbeeld een bankmedewerker – blijft slachtoffers maken. Ze spelen in op je vertrouwen en overtuigen je om persoonlijke codes te delen, bankkaarten af te geven of zelfs toegang te geven tot je computer. Bescherm jezelf met een paar eenvoudige preventietips.
28 augustus 2024
De eerste schooldag komt eraan en dat betekent voor sommigen weer elke dag naar school fietsen! Maar hoe zorg je ervoor dat je fiets veilig geparkeerd staat en niet wordt gestolen? Van slimme parkeertips voor scholieren, tot handige beveiligingsmaatregelen voor scholen en praktische adviezen voor ouders.
01 augustus 2024
Bijna 7.000*, dat is het aantal aangiftes van diefstal uit of aan een voertuig in de zomermaanden juli en augustus 2023. Wil jij zorgeloos op vakantie vertrekken, volg dan best onderstaande preventietips om je wagen te beveiligen.