Autodiefstal

personne cagoulée ouvrant une voiture
Een diefstal van uw wagen kan voor heel wat problemen zorgen. Onvoorziene kosten, administratieve rompslomp, tijdverlies en een naar gevoel zijn maar enkele van de gevolgen die een dergelijke diefstal kan teweegbrengen.

Iedereen zal het er mee eens zijn dat we dergelijke dingen beter voorkomen dan genezen, maar vaak zijn de mensen gewoon niet op de hoogte van de eenvoudige maatregelen die ze kunnen nemen. En dan hebben we het niet alleen over dure alarminstallaties.

Preventietips

  • Sluit wanneer u in de stad rijdt, tijdelijk de portieren langs de binnenkant om te beletten dat iemand in uw wagen binnendringt terwijl u bv. aan een stoplicht wacht.
  • Parkeer uw wagen bij voorkeur in een garage of op een andere veilige plaats. Kies in ieder geval voor een niet afgelegen en goed verlichte parkeerplaats.
  • Draai bij het parkeren de wielen altijd in de richting van het voetpad.
  • Vergeet voor u de wagen verlaat niet het stuurslot in te schakelen. Dit is een gemakkelijke en efficiënte maatregel tegen diefstal.
  • Laat nooit sleutels in het contact van de wagen zitten, zelfs niet voor een korte periode. Verstop ook nooit een reservesleutel op een “geheime” plaats in het voertuig, zoals onder een zetel of achter een licht.
  • Sluit uw wagen steeds zorgvuldig af : vergeet naast de portieren ook niet de ramen, het open dak en het kofferdeksel goed te sluiten.
  • Als u de wagen verlaat, neem dan zoveel mogelijk uw boorddocumenten mee. Neem in geval van een langere afwezigheid systematisch deze voorzorg. 
  • Het kentekenbewijs bestaat uit twee delen: het eerste deel (met symbool auto) van het document moet altijd aan boord blijven van het voertuig en het tweede deel (met symbool huisje) moet thuis worden bewaard.
  • Neem altijd uw waardevolle voorwerpen (GPS, laptop, handtassen, jassen, fototoestellen,…) mee. Zijn deze voorwerpen echter te omvangrijk, berg ze dan op in de koffer van uw wagen op het moment van vertrek. Zo brengt u niemand op het idee in uw wagen in te breken.
  • Laat nooit geld of betaalkaarten achter in uw wagen. Laat uw handschoenkastje open zodat het voor eventuele dieven duidelijk is dat er geen waardevolle voorwerpen zijn.
  • Schenk ook aandacht aan de buitenkant van de wagen : plaats een afsluitbare schroefdop op de benzinetank, schuif uw antennen in, gebruik afsluitbare systemen om uw goederen op het bagagerek te vervoeren, enz.

Wat nu gedaan

Mocht u toch nog slachtoffer van autodiefstal worden, neem dan volgende raadgevingen in acht.

  • Verwittig onmiddellijk de politiediensten.
  • Zorg voor kopies van je autopapieren en bewaar deze thuis. Doe dit onmiddellijk bij de aankoop van het voertuig.
  • Noteer de specifieke kenmerken van jouw wagen op een signaleringsfiche (opvallende stickers, schade, enz.). Deze documenten en informatie kunnen bij een eventuele diefstal de politiediensten helpen bij het terugvinden en bij een correcte identificatie van je voertuig.
  • Tracht eventuele getuigen ter plaatse te houden of vraag hun naam en adres.

 

Veelgestelde vragen

Wat houdt de uitzondering die de uitvoering van bewakingsactiviteiten in het geval van een politiek of arbeidsconflict toelaat, concreet in?

De wetgever heeft het verbod behouden om tussen te komen in een politiek of sociaal conflict (art. 50 §1e, 1e alinea). Er is echter een uitzondering voorzien voor de uitoefening van bewakingsactiviteiten i.g.v. een politiek of arbeidsconflict zolang er geen rechtstreeks contact is tussen de bewakingsagenten en de bij het conflict betrokken personen (art. 50 §1e, 2e alinea).

Volgende activiteiten houden meestal geen rechtstreeks contact in met de personen die betrokken zijn bij het conflict en bijgevolg uitgeoefend kunnen worden: bewaking op de bezoekersparking, registreren van bezoekers, toegangscontrole bezoekers en leveranciers teneinde het binnenbrengen van gevaarlijke voorwerpen in de plaats te vermijden,…

Voorwaarde blijft uiteraard dat er geen contact is met de personen in het conflict zodat de rechten van de personen die in het conflict betrokken zijn, gegarandeerd blijven.

FAQ page

Ook interessant voor u:

28 november 2024
Wist je dat er vorig jaar bijna 5.000 gevallen van diefstal met list werden gemeld in ons land? Dit komt overeen met zo’n 14 aangiftes per dag. Deze vorm van oplichting, waarbij criminelen zich voordoen als iemand anders – zoals bijvoorbeeld een bankmedewerker – blijft slachtoffers maken. Ze spelen in op je vertrouwen en overtuigen je om persoonlijke codes te delen, bankkaarten af te geven of zelfs toegang te geven tot je computer. Bescherm jezelf met een paar eenvoudige preventietips.
28 augustus 2024
De eerste schooldag komt eraan en dat betekent voor sommigen weer elke dag naar school fietsen! Maar hoe zorg je ervoor dat je fiets veilig geparkeerd staat en niet wordt gestolen? Van slimme parkeertips voor scholieren, tot handige beveiligingsmaatregelen voor scholen en praktische adviezen voor ouders.
01 augustus 2024
Bijna 7.000*, dat is het aantal aangiftes van diefstal uit of aan een voertuig in de zomermaanden juli en augustus 2023. Wil jij zorgeloos op vakantie vertrekken, volg dan best onderstaande preventietips om je wagen te beveiligen.