Stalkerware

Een smartphone geeft ons vele mogelijkheden, maar kan ook tegen ons gebruikt worden. Zo kan een wantrouwige of voormalige partner in een mum van tijd stalkerware op jouw smartphone plaatsen. Daarmee kan deze een zicht krijgen op jouw e-mails en kan deze persoon jouw meest intieme, persoonlijke beelden naar iedereen doorsturen. Een goede smartphonevergrendeling kan een hulp zijn om hier beter beschermd tegen te zijn.

Wat is stalkerware?

Stalkerware zijn software die als voornaamste doel hebben om je te bespioneren. Dit gebeurt in vele gevallen door een zeer achterdochtige partner of stalkende ex-partner. Om de software te installeren is slechts eenmalig fysieke toegang nodig tot het toestel, bvb. wanneer je naar het toilet bent. Elke app zal zijn eigen mogelijkheden hebben. Zo kan er bij sommige apps in no-time toegang worden verkregen tot jouw foto’s en zoekgeschiedenis. Ook zullen veel van deze apps laten zien waar je bent en met wie je berichten hebt gestuurd of telefonisch contact hebt gehad. En dit allemaal zonder jouw toestemming en vaak ook zonder dat je er maar iets van zal merken!

Niet enkel jouw toestel kan daarbij worden misbruikt. Ook de smartphone van jouw kind kan door de (ex-)partner worden ingezet om je in de gaten te houden. Zo kan men de locatie achterhalen als je samen met jouw kroost op uitstap bent.

Is stalkerware strafbaar?

Het gebruiken van stalkerware is wel degelijk strafbaar, ook als het langs legale kanalen beschikbaar is. Dit gezien het als een vorm van interne hacking en belaging kan gezien worden. Wanneer je denkt dat er stalkerware op jouw smartphone is geïnstalleerd, kan je steeds een aangifte doen bij de politie. Zo kan dit verder worden onderzocht.

Hoe kan ik een stalkerware detecteren?

Als er stalkerware op jouw toestel staat, zal je hier in eerste instantie vaak weinig van merken. Een batterij die veel sneller leeg is dan normaal, een hoog dataverbruik of onbekende apps, kunnen een eerste indicatie zijn. Ook een betrouwbaar anti-virusprogramma kan helpen bij de detectie, al zullen zij niet alle stalkerware kunnen detecteren.  Verder kan je er best voor zorgen dat jouw apps de meest recente update hebben.

Ik denk slachtoffer te zijn, wat nu?

Indien u vermoedt dat er op uw smartphone stalkerware is geïnstalleerd, neem dan zeker contact op met de politie. Dit doet u best niet met uw eigen toestel, zodat de dader niet kan zien dat u contact opneemt met de politie of hulpverlening. Gebruik daarom best een toestel van vrienden/familie of de computer van de lokale bib, wanneer u hierover contact opneemt met hulp- en veiligheidsdiensten. Zorg er daarnaast voor dat uw eigen smartphone is uitgeschakeld, vooraleer u naar de politie gaat. Op die manier kan u veiliger om hulp vragen.

Sommige tracking software is namelijk zo ontworpen dat in geval van detectie of (een poging tot) verwijdering een melding wordt gestuurd naar de dader. De dader wordt zo geïnformeerd dat de geïnstalleerde stalkersoftware is gedetecteerd, wat kan leiden tot een escalatie van het geweld. Bovendien verhindert de verwijdering van stalkerware het verzamelen van bewijsmateriaal.

Verwijder dus de stalkerware niet, vooraleer de politie hiermee uitdrukkelijk heeft ingestemd. Op die manier kan het bewijsmateriaal worden verzameld en kan gezorgd worden voor uw eigen veiligheid.

Hoe kan ik me hiertegen beter beschermen?

Doordat er minstens eenmalig fysieke toegang nodig is voor het installeren van stalkerware, kan je jou hiertegen beter beschermen door een goede smartphonevergrendeling.

Daarbij kunnen de volgende vergrendelmethodes worden gebruikt:

  • Vingerafdruk
  • Wachtwoord
  • PIN-code 
  • Schema/Patroon
  • Gezichtsherkenning

Het is aangeraden om een combinatie van twee ontgrendelingsmethodes te gebruiken, vooral als je de gezichtsherkenning of het schema gebruikt. Zo is de toegang tot de gegevens op je smartphone moeilijker te ‘kraken’!

Als het besturingssysteem (iOS/Android/Windows) van de smartphone slechts één enkele ontgrendelingsmethode mogelijk maakt, kun je een "lock screen" app installeren, waarmee je een tweede ontgrendelingsmethode kunt toevoegen.

Meer info

  • Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen (IGVM):

Aanbeveling
Partnergeweld