Vakantievoorbereidingen: beveilig je wagen tegen inbraak

Bijna 7.000*, dat is het aantal aangiftes van diefstal uit of aan een voertuig in de zomermaanden juli en augustus 2023. Wil jij zorgeloos op vakantie vertrekken, volg dan best onderstaande preventietips om je wagen te beveiligen.

Parkeer slim en veilig:

  • Kies voor verlichte en drukke locaties: Parkeer uw auto altijd op goed verlichte en druk bezochte plaatsen. Autodieven schrikken terug voor locaties waar ze gemakkelijk gezien kunnen worden.
  • Gebruik beveiligde parkeergarages: Indien mogelijk, parkeer in een beveiligde parkeergarage in plaats van op straat. Deze garages zijn vaak beter bewaakt en bieden extra bescherming.

Sluit alles goed af:

  • Grondige Controle: Zorg ervoor dat alle deuren, ramen, het open dak en de koffer goed zijn afgesloten, zelfs als je de auto maar kort verlaat. Dit geldt ook voor je eigen oprit.
     

Wist je dat... het niet sluiten van je portieren op de openbare weg volgens de wegverkeerswet kan leiden tot een fikse geldboete?

Verwijder waardevolle voorwerpen:

  • Neem alles mee: Laat geen waardevolle spullen zoals GPS, gsm, laptop, handtas, portefeuille, jas, fototoestel of sleutels achter in je auto. Als je toch spullen in uw auto moet achterlaten, berg deze dan op in de kofferbak of onder stoelen, zodat ze niet zichtbaar zijn.
  • Boorddocumenten: Haal altijd je boorddocumenten (inschrijvingsbewijs, gelijkvormigheidsattest, keuringsbewijs en verzekeringspapieren) uit de wagen. Deze documenten zijn waardevol op de zwarte markt.
  • Toon leegte door open handschoenkastje: Laat je handschoenkastje en/of kofferzeil bijvoorbeeld open om te laten zien dat er niets waardevols in de wagen ligt.

Wees voorzichtig met reservesleutels

  • Geen sleutels in de auto: Laat nooit reservesleutels in uw auto achter. Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het gebeurt vaker dan gedacht. Bewaar uw reservesleutels op een veilige plaats, zoals een kluisje thuis.

Serienummers en Inventaris:

  • Save your numbers: Houd een inventaris bij van de serienummers, merk en type van al je waardevolle voorwerpen, inclusief je GPS, laptop en IMEI-nummer van je gsm. Deze unieke nummers helpen de politie bij het terugbezorgen van gestolen goederen.

 

Toch slachtoffer geworden van autodiefstal of inbraak?

  1. Doe meteen aangifte bij de politie (of via 101):
    Meld de inbraak onmiddellijk bij de politie en geef zo veel mogelijk details door, inclusief de serienummers van gestolen voorwerpen.

  2. Neem contact op met je verzekering: 
    Neem contact op met je verzekeringsmaatschappij om de schade te melden en om te informeren naar de dekking en verdere stappen.

  3.  Blokkeer eventueel gestolen kaarten: 
    Als er bankkaarten, creditcards of andere belangrijke documenten zijn gestolen, blokkeer deze dan zo snel mogelijk om misbruik te voorkomen.

    Je hebt meer in de hand dan je dankt als het op preventie aankomt!

    (*bron: statistieken federale politie)

    Ook interessant voor u:

    28 november 2024
    Wist je dat er vorig jaar bijna 5.000 gevallen van diefstal met list werden gemeld in ons land? Dit komt overeen met zo’n 14 aangiftes per dag. Deze vorm van oplichting, waarbij criminelen zich voordoen als iemand anders – zoals bijvoorbeeld een bankmedewerker – blijft slachtoffers maken. Ze spelen in op je vertrouwen en overtuigen je om persoonlijke codes te delen, bankkaarten af te geven of zelfs toegang te geven tot je computer. Bescherm jezelf met een paar eenvoudige preventietips.
    28 augustus 2024
    De eerste schooldag komt eraan en dat betekent voor sommigen weer elke dag naar school fietsen! Maar hoe zorg je ervoor dat je fiets veilig geparkeerd staat en niet wordt gestolen? Van slimme parkeertips voor scholieren, tot handige beveiligingsmaatregelen voor scholen en praktische adviezen voor ouders.
    15 juli 2024
    Ook dit jaar gaan weer veel mensen met de auto op vakantie. Als je onderweg op een stopplaats langs de snelweg even stilstaat, let dan op de vele oplichtingspraktijken waar je het slachtoffer van kan worden. Een van de meest voorkomende oplichtingspraktijken is die met de lekke band of de 'Italiaanse' oplichterstruc.