De ratificatie markeert het hoogtepunt van een langdurig proces dat enkele jaren geleden werd gestart. Het resultaat is te danken aan een nauwe samenwerking tussen de AD Veiligheid & Preventie van de FOD Binnenlandse Zaken, de Directie Verdragen van de FOD Buitenlandse Zaken en de Dienst Sport van de Belgische Federale Politie.
Het Verdrag van Saint-Denis streeft ernaar om sportevenementen, in het bijzonder voetbalwedstrijden, veiliger, meer beveiligd en gastvrijer te maken. Het Verdrag is het enige wettelijk bindende instrument wereldwijd dat de hoogste normen en beste praktijken op dit gebied vastlegt. Daarnaast bevordert het ook de multidisciplinaire samenwerking tussen verschillende institutionele partners, zoals (politie, justitie), organiserende clubs en sportfederaties, evenals deskundigen op het gebied van de organisatie van sportevenementen.
Dit Verdrag vervangt de Europese Overeenkomst van 1985 inzake gewelddadigheden door en wangedrag van toeschouwers rond sportevenementen en in het bijzonder rond voetbalwedstrijden. De inhoud van het Verdrag van 1985 weerspiegelde de zorgen van die tijd, vooral na de tragedie in het Heizelstadion en benadrukte maatregelen als crowd control, het gebruik van barrières en hekken om toeschouwers te compartimenteren en de inzet van veiligheidsdiensten.
België is het 30e land dat het Verdrag van Saint-Denis ratificeert.
Wil je graag meer weten over de drie pijlers ‘veiligheid’, ‘beveiliging’ en ‘gastvrijheid’? Lees het in dit artikel.
Het Verdrag van Saint-Denis kan je hier raadplegen (ENG).