Subsidies 2022 – Projecten in het kader van het actieplan ‘Samen voor Veilig Voetbal’
In 2022 werden er opnieuw subsidies toegekend aan projecten die kaderen in de verbetering van de veiligheid (safety en security) in en rond het voetbalstadion.
Deze subsidies werden toegekend aan:
- Het project van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (RBFA) over e-learning en digitalisering van de basisopleiding van de voetbalstewards;
- Het project van de Stichting Brandwonden voor een structurele beeldvorming, gerichte sensibilisering en ondersteuning van clubs voor de aanpak van pyrotechnische middelen in het Belgische voetbal.
- Het ondersteunen van Club Brugge voor het verder uitbouwen van hun project ‘Niet met ons’ en het sensibiliseren van hun supporters voor een ‘positieve sfeerbeleving’.
Koninklijke Belgische Voetbalbond – ‘E-learning en digitalisering basisopleiding stewards’
De Koninklijke Belgische Voetbalbond ontwikkelde in 2021 een interactieve tool ‘E-learning en gamification voor voetbalstewards’. Via deze tool wordt aan de gebruiker op een educatieve en interactieve manier de rol en taken van een steward toegelicht. De tool kan zowel voor opleidingsdoelen gebruikt worden als om mensen te informeren over de taken van de stewards.
Met de subsidies zal het departement veiligheid van de Belgische voetbalbond hun interactieve tool verder ontwikkelen door eerst de verschillende opleidingsonderdelen van de stewards te analyseren op actualisering en digitalisering en daarmee aan de slag te gaan.
Onder meer volgende onderdelen worden grondig bekeken met het oog op digitalisering:
- Toegangscontroletechnieken met een grotere focus op de ticketcontrole;
- Verbaal geweld en racisme en xenofobie;
- Drugs- en alcoholpreventie in een voetbalstadion;
- De uitwisseling van stewards tussen club;
- Massapsychologie:
- Hoe wordt een gevaarlijke situatie in een massa herkend en wat kan preventief gedaan worden?
- Het verminderen van risico’s in een voetbalstadion.
- Organisatie en veiligheidsprocedures;
- Conflictbeheer;
- ....
Stichting Brandwonden – Beeldvorming en preventie gebruik pyrotechnische middelen
De Stichting Brandwonden zal met het project samen met de Dienst Voetbalveiligheid inzetten op de beeldvorming en bewustwording bij clubs en supporters van de gevaren van pyrotechnische voorwerpen in het Belgische voetbal.
Het project richt zich op drie prioritaire actiepunten:
- Een grondig onderzoek en analyse van de problematiek van pyro in het Belgisch profvoetbal. Onder meer volgende aspecten worden in beeld gebracht:
- Geregistreerde inbreuken pyro;
- Algemene omvang van de incidenten;
- Binnensmokkelen van pyro in het stadion;
- Slachtofferschap, schade en impact op de wedstrijd.
- Het ontwikkelen en uitvoeren van een preventie- en sensibiliseringscampagne bij 2 pilootclubs. Dit zal resulteren in een draaiboek op maat van alle voetbalclubs met gerichte preventie- en sensibiliseringsacties in het kader van pyro.
- Het ontwikkelen en beheren van een monitoringtool om slachtofferschap en gevolgen, fysiek en materieel, van het gebruik van pyrotechnische middelen structureel in beeld te brengen.
Club Brugge – ‘Niet met ons’ en sensibiliseren voor een positieve sfeerbeleving
In april 2022 lanceerde Club Brugge KV de actie ‘Niet met ons. Samen houden we racisme uit het stadion’. Dit was een verderzetting van de strijd tegen racisme, die Club Brugge al jarenlang voert. Ze installeerden 24.000 QR-codes in het Jan Breydelstadion om het mogelijk te maken om racisme te detecteren, uit te sluiten en te bestraffen. Er werd ook ingezet op opleiding voor stewards en sanctionering van supporters.
Met de subsidie zal Club Brugge de lijn van hun project ‘Niet met Ons' in het Jan Breydelstadion doortrekken naar hun U23-ploeg die in het stadion Schiervelde/The Nest in Roeselare speelt.
Met de subsidie zullen ze:
- het stadion kunnen voorzien van onder meer de nodige QR-codes en andere tools van de campagne.
- de stewards die daar actief zijn opnieuw extra gaan bijscholen en van de nodige uitrusting voorzien.
Daarnaast wil Club Brugge met de subsidie ook verder inzetten op positieve sfeerbeleving. Op 12 november 2022 heeft Club, in nauwe samenwerking met hun sfeer- en supportersgroepen, een open brief gepubliceerd naar hun supporters omtrent kwetsende spreekkoren.
Club Brugge wil hier een vervolg aan breien door het benadrukken van het positief supporteren en het bannen van racistische ondertonen en kwetsende spreekkoren door hun supporters. Met de subsidie willen ze sensibiliseren, onder meer via een filmpje waarin ze verschillende positieve sfeerfragmenten vanuit het verleden en het heden zullen benadrukken. Het doel is om hun supporters overtuigen dat de sfeerbeleving van Club Brugge groots geworden is door de vocale en positieve steun naar Club en haar spelers, en dus niet door een negatieve focus op de tegenstander.