Eindejaarsfooi geven? Laat je niet in de luren leggen

Fooi
Tijdens de eindejaarsperiode bedanken we elkaar graag. Velen willen hun waardering tonen door een fooi geven aan hun afvalophaler, postbode of pakjesbezorger. Een mooie traditie, maar helaas zien we dat oplichters deze goede intenties misbruiken door zich als deze hardwerkende individuen voor te doen. Om ervoor te zorgen dat jouw vrijgevigheid op de juiste plek terechtkomt, delen we enkele tips.
  • Ken je de persoon? Heb je deze al eerder gezien tijdens de uitvoering van zijn of haar taken?
  • Heeft de persoon een uniform aan? Zijn de logo’s herkenbaar en in lijn met wat je gewend bent?
  • Heeft deze persoon een dienstvoertuig?

Hoe meer je JA op bovenstaande vragen kan antwoorden, hoe groter dat je te maken hebt met een legitieme afvalophaler of pakjesbezorger. Blijf echter alert. Laat deze persoon nooit binnen en houd rekening met volgende zaken:

Verbreek contact bij twijfel:

Indien er twijfels zijn, verbreek dan het contact. Contacteer de officiële organisatie om de echtheid te verifiëren.

Controleer fooienregels:

Ga na of er regels zijn met betrekking tot fooien in jouw regio. Sommige steden en gemeenten kunnen bijvoorbeeld het ontvangen van fooien verbieden voor afvalophalers. Politie- en brandweerpersoneel mogen nooit fooien vragen of aanvaarden.

Wees waakzaam voor valse veiligheidsberoepen:

Wees alert op personen die zich voordoen als veiligheidsprofessionals. Echte professionals dragen steeds herkenbare uniformen en hebben duidelijke kaarten of logo's op hun uniform. Raadpleeg onze brochure 'Ken uw veiligheidsberoepen'.

Meer informatie om diefstal met list tegen te gaan kan je op de volgende pagina vinden: https://www.besafe.be/nl/diefstal-oplichting/diefstal-met-list

Je hebt meer in de hand dan je denkt als het op preventie aankomt.

 

Ook interessant voor u:

28 november 2024
Wist je dat er vorig jaar bijna 5.000 gevallen van diefstal met list werden gemeld in ons land? Dit komt overeen met zo’n 14 aangiftes per dag. Deze vorm van oplichting, waarbij criminelen zich voordoen als iemand anders – zoals bijvoorbeeld een bankmedewerker – blijft slachtoffers maken. Ze spelen in op je vertrouwen en overtuigen je om persoonlijke codes te delen, bankkaarten af te geven of zelfs toegang te geven tot je computer. Bescherm jezelf met een paar eenvoudige preventietips.
28 augustus 2024
De eerste schooldag komt eraan en dat betekent voor sommigen weer elke dag naar school fietsen! Maar hoe zorg je ervoor dat je fiets veilig geparkeerd staat en niet wordt gestolen? Van slimme parkeertips voor scholieren, tot handige beveiligingsmaatregelen voor scholen en praktische adviezen voor ouders.
01 augustus 2024
Bijna 7.000*, dat is het aantal aangiftes van diefstal uit of aan een voertuig in de zomermaanden juli en augustus 2023. Wil jij zorgeloos op vakantie vertrekken, volg dan best onderstaande preventietips om je wagen te beveiligen.