Slimmer dan de fietsendief

De eerste schooldag komt eraan en dat betekent voor sommigen weer elke dag naar school fietsen! Maar hoe zorg je ervoor dat je fiets veilig geparkeerd staat en niet wordt gestolen? Van slimme parkeertips voor scholieren, tot handige beveiligingsmaatregelen voor scholen en praktische adviezen voor ouders.

Voor scholieren

Hoe kunnen scholieren hun fiets veilig parkeren?

  • Probeer je fiets zoveel mogelijk op een bewaakte plaats te
  • Parkeren in de beschikbare fietsenstalling, waarbij je altijd twee sloten gebruikt.
  • Gebruik zo vaak mogelijk een beschikbare fietsstalling, en als dat niet kan, bevestig je fiets dan aan een vaststaand object zonder andere weggebruikers te hinderen.

Het is bij voorkeur aan te raden om altijd een sterk ringslot in combinatie met een stevig beugelslot of kettingslot te gebruiken, beide met een sleutel. Cijfersloten zijn namelijk makkelijk te kraken.

Voor ouders

  • Laat de fiets markeren! Sinds april is het gloednieuwe fietsregistratiesysteem MyBike gelanceerd. Via dit systeem vraag je een sticker met QR-code aan en kan je daarna zelf een digitaal profiel aanmaken. Hiermee vergroot je de kans dat jouw gestolen fiets terug bij jou terechtkomt wanneer deze wordt teruggevonden. 
  • Hou je aankoopbewijs goed bij, zo kan je steeds aantonen dat je de rechtmatige eigenaar bent van de fiets.
  • Koop enkel een tweedehandsfiets met een factuur of aankoopbewijs waarop de naam van de vorige eigenaar vermeld staat. Controleer daarnaast steeds de staat van een fiets op verdachte zaken zoals een kapot slot, zichtbare slijpplekken of een verwijderde gravering. Stel ten slotte samen met de verkoper een aankoopbewijs op met de volgende zaken: omschrijving fiets, framenummer, merkteken, aankoopbedrag, datum van aankoop, identiteit en de handtekening van zowel koper als verkoper.

Voor scholen

Bij de ideale fietsparking worden zowel organisatorische, technische als elektronische maatregelen genomen om fietsdiefstal tegen te gaan.

  • Organisatorisch: Idealiter wordt de fietsstalling onder toezicht geplaatst. Ook dienen er goede afspraken gemaakt te worden over het gebruik van de sleutel van de toegangspoort. Om discussie te vermijden, is een overzicht van wie op welk moment deze sleutel bezit, aanbevolen.
  • Technisch: Een toegangspoort met een sleutel en hekken moeten ervoor zorgen dat niemand ongewenst tijdens schooluren toegang heeft tot de fietsen.
  • Elektronisch: Camera's en alarmsystemen kunnen dienen als aanvullende elektronische maatregelen voor extra veiligheid. Een school kan beslissen om bewakingscamera’s te plaatsen! Het is van belang dat de bewakingscamera en de beelden enkel voor bewakingsdoeleinden gebruikt worden. Beelden mogen in dit kader maximaal één maand worden bewaard. Hierbij dient ook de privacywet gerespecteerd te worden. De verwerkingsverantwoordelijke of de persoon die onder zijn toezicht handelt (de school), neemt alle nodige voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat niet-toegelaten personen toegang hebben tot de beelden.

 

Ook interessant voor u:

17 januari 2025
De solden lokken elk jaar massa’s koopjesjagers, maar ook zakkenrollers weten de drukte goed te benutten. Met maar liefst 2.145 aangiftes van gauwdiefstal in januari 2024 alleen, is het belangrijk om alert te blijven.
28 november 2024
Wist je dat er vorig jaar bijna 5.000 gevallen van diefstal met list werden gemeld in ons land? Dit komt overeen met zo’n 14 aangiftes per dag. Deze vorm van oplichting, waarbij criminelen zich voordoen als iemand anders – zoals bijvoorbeeld een bankmedewerker – blijft slachtoffers maken. Ze spelen in op je vertrouwen en overtuigen je om persoonlijke codes te delen, bankkaarten af te geven of zelfs toegang te geven tot je computer. Bescherm jezelf met een paar eenvoudige preventietips.
01 augustus 2024
Bijna 7.000*, dat is het aantal aangiftes van diefstal uit of aan een voertuig in de zomermaanden juli en augustus 2023. Wil jij zorgeloos op vakantie vertrekken, volg dan best onderstaande preventietips om je wagen te beveiligen.