Ook jongeren zijn kwetsbaar voor online oplichting

Les jeunes sont également vulnérables aux escroqueries en ligne
Vaak wordt gedacht dat vooral ouderen kwetsbaar zijn bij online oplichting. Uit een bevraging die bankenvertegenwoordiger Febelfin - samen met onderzoeksbureau Indiville – heeft uitgevoerd, blijkt dat vele jongeren makkelijk het slachtoffer kunnen worden.

Verder lopen velen onder hen tevens het risico om ingezet te worden als geldezel. Dit is een persoon die de codes van de persoonlijke bankrekening en/of bankkaart ter beschikking stelt van criminelen, waarbij hen geld wordt beloofd.


‘Digital native’ kunnen ook slachtoffer worden

Zo geeft 11% van de bevraagde jongeren aan slachtoffer te zijn geworden van phishing, terwijl dit bij de totale bevolking 8% is. Verder zegt 25% van de 16-30 jarigen dat ze de afgelopen 6 maand financiële gegevens hebben doorgegeven, waarvan ze zich achteraf ongemakkelijk voelden. Ook verklaart 13% dat ze hun persoonlijke bankcodes zonder aarzelen zouden meedelen als een bank dit langs sms, telefoon of op internet vraagt. Dit percentage ligt bij 31-79j op 2% en bij alle respondenten samen op 5%.


Jongeren als geldezels 

Het gebrek aan bewustzijn bij jongeren voor het belang van online veiligheid, maakt hen vatbaarder om geldezel te worden.  Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 16% van de ondervraagde jongeren hun bankkaart of bankgegevens zouden doorgeven aan iemand die ze niet kennen in ruil voor geld. Dat percentage ligt 7% hoger dan vorig jaar. Daarnaast blijkt dat maar liefst 10% van de ondervraagde jongeren al eens werd benaderd om geldezel te worden. In 2021 was dit nog 6%. Dit is dus geen ver-van-mijn-bed-show meer: de criminelen ronselen jongeren aan de schoolpoort, in het uitgaansleven of de stationsbuurt maar natuurlijk ook online. 


Sensibilisering meer dan ooit nodig

Om zowel jongeren als hun ouders meer bewust te maken van de gevaren van online fraude, heeft Febelfin een nieuwe campagne gelanceerd. Op het Brusselse Beursplein is deze actie tot 9 december ook offline te ontdekken. Neem ook zeker een kijkje op www.moremoney.be
Vanuit de AD Veiligheid & Preventie zullen we in de toekomst de lokale overheden ook actief verder aanmoedigen om hierrond te sensibiliseren. Op die manier kunnen we – samen met andere actoren, in het bijzonder CCB en Febelfin – zorgen voor meer online veiligheid.

Ook interessant voor u:

26 juni 2024
Zomervakantie! De periode waarin iedereen druk in de weer is met koffers pakken en erop uit te trekken. Weet dat wanneer jij geniet van je vakantie, inbrekers ook op pad gaan. Vorig jaar vonden er 7998* inbraken plaats van juli tot en met september. Elke inbraak is er één teveel! Wat kan JIJ doen om zorgeloos op reis te vertrekken?
19 juni 2024
Op woensdag 19 juni 2024 zullen 23 Europese landen hun krachten bundelen om de strijd aan te gaan tegen woninginbraken tijdens de EU Focus Day against domestic burglary. Als je inbrekers geen enkele kans wilt geven, volg dan de vier tips hieronder. Deze tips hebben reeds hun efficiëntie volgens verschillende onderzoeken bewezen.
07 juni 2024
De zomer is in aantocht en dat betekent tijd voor ontspanning op festivals en andere evenementen. Helaas zijn deze plaatsen ook een trekpleister voor zakkenrollers. Met deze handige tips kan je jezelf beschermen tegen gauwdiefstal en zorgeloos genieten van je zomer. Wees alert, wees voorbereid en heb plezier!