Ongewenste aanrakingen, achtervolgingen, obscene gebaren... Het zijn slechts enkele voorbeelden van seksisme en seksueel geweld die we helaas nog te vaak tegenkomen. De meest recente veiligheidsmonitor onthulde zelfs dat seksueel geweld behoort tot de 'top 5' van meest voorkomende vormen van slachtofferschap. Hoog tijd om de krachten te bundelen en daarin verandering te brengen.
Deze gids fungeert als een inspiratiebron voor het opzetten van initiatieven in de strijd tegen seksueel geweld in de openbare ruimte. Bovendien moedigt het lokale partners aan om projecten te delen die in steden, gemeenten, verenigingen, organisaties en politiezones in heel België ontwikkeld zijn.
"Deze gids is absoluut een stap voorwaarts. Het is geen wondermiddel, wel een oproep tot actie. Het succes ervan zal afhangen van hoezeer we als samenleving bereid zijn samen te werken en ons in te zetten voor echte verandering."
'Safer Cities', opgezet door Plan International, is een voorbeeld van zo'n preventieproject. Dit project biedt jongeren een digitaal platform waar ze kunnen pinnen waar ze zich in hun stad of gemeente onveilig voelen. Vervolgens worden ze ondersteund en begeleid bij het formuleren van concrete beleidsaanbevelingen., die op hun beurt worden voorgelegd aan lokale beleidsmakers. Zo nemen jongeren actief deel aan de strijd tegen seksuele intimidatie in hun stad of gemeente.
Wil je meer informatie over de inspiratiegids en andere inspirerende praktijken, waaronder het 'Safer Cities'-project? Je vindt alles wat je zoekt via deze link.
Heb je als partner zelf zulke initiatieven op touw gezet of ben je bezig er een op te starten? Laat het ons weten via [email protected].
Onze toekomst, onze veiligheid, samen.