Basisopleiding gemeenschapswacht
De basisopleiding gemeenschapswacht kan worden verstrekt door erkende provinciale of gewestelijke bestuursscholen, erkende opleidingsinstellingen voor de vorming van politieagenten en de krachtens de wet van 2 oktober 2007 tot regeling van de private en bijzondere veiligheid erkende opleidingsinstellingen (dit laatste in het 7de jaar BSO Veiligheidsberoepen).
Via deze link kan u een lijst terugvinden met alle, specifiek voor de basisopleiding gemeenschapswacht, erkende opleidingsinstanties.
Indien bij sollicitatie blijkt dat een kandidaat-gemeenschapswacht de opleiding nog niet positief afrondde, is het de verantwoordelijkheid van het lokaal bestuur om ervoor te zorgen dat de basisopleiding gemeenschapswacht gevolgd wordt bij een erkende provinciale of gewestelijke bestuursscholen of bij een erkende opleidingsinstellingen voor de vorming van politieagenten.
De wet van 15 mei 2007 tot instelling van de functie van gemeenschapswacht, tot instelling van de dienst gemeenschapswachten en tot wijziging van artikel 119bis van de nieuwe gemeentewet, bepaalt namelijk dat enkel de geslaagde kandidaat gemachtigd is om de functie van gemeenschapswacht uit te oefenen. Dit wil zeggen dat de basisopleiding gemeenschapswacht met vrucht behaald moet zijn, alvorens een kandidaat voldoet aan deze voorwaarde.
Om de praktische organisatie van de gemeenten en steden te ondersteunen, verschaffen wij via onze website een actueel overzicht van de aankomende opleidingen. Om een zo vlot mogelijke doorstroming te kennen, werd er in overleg met de scholen besloten om via een vaste jaarlijkse planning te werken:
- Voorjaar: basisopleiding gemeenschapswacht te PLOT en PAULO
- Najaar: basisopleiding gemeenschapswacht te PIVO en APB Vonk
Campus Vesta en G4S worden niet mee opgenomen in de vaste planning. Dit wil evenwel niet zeggen dat zij geen opleidingen organiseren. Zij zullen zich hiervoor baseren op de noden van de lokale besturen. Bovendien is het belangrijk om op te merken dat de vooropgestelde planning een minimum is. Als er grote noden zijn binnen bepaalde besturen/provincies, kunnen de scholen steeds gecontacteerd worden en kan de organisatie van een extra opleiding bekeken worden.
Actuele planning
Opleidingsinstantie |
Contactgegevens |
Data opleiding |
APB Vonk |
Najaar 2024 |
|
Campus Vesta |
Nog aan te kondigen |
|
G4S |
Op aanvraag |
|
PAULO |
22 januari – 4 maart 2024 |
|
PLOT |
30 januari – 22 april 2024 |
|
PIVO |
20 sept - 13 nov 2024. |
|
ERAP (Brussel) |
Bij voldoende Nederlandstalige geïnteresseerden |
Gelieve voor meer concrete informatie inzake de organisatie van een specifieke opleiding, alsook voor een eventuele inschrijving, u te willen richten tot de respectievelijke contactpersoon.
Graag wensen we u via deze weg te informeren dat Campus Vesta van maandag 16 september tot en met vrijdag 18 oktober 2024 een opleiding tot Gemeenschapswacht organiseert. Er zijn nog een aantal plaatsen beschikbaar. De plaatsen worden aangeboden op een first come, first serve basis.
Opleiding Campus Vesta
Locatie
De theorielessen vinden plaats in gebouw Den Bell, Francis Wellensplein 1 in Antwerpen. De praktijklessen worden gegeven op Campus Vesta, Oostmalsesteenweg 75, 2520 Ranst.
Kostprijs
De kostprijs bedraagt €1540/deelnemer.
Inschrijven
Inschrijven kan via [email protected], met vermelding van de naam, de voornaam, het e-mailadres en het rijksregisternummer van de deelnemer.
Toelatingsvoorwaarden
Hieronder kan u nog een oplijsting vinden van de toelatingsvoorwaarden tot de opleiding. Het controleren van deze voorwaarden is de verantwoordelijkheid van de werkgever.
Artikel 1. Onverminderd de bijzondere wettelijke of reglementaire bepalingen moeten de in artikel 21, § 1, 1° en 2°, van de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties bedoelde personen voldoen aan de volgende voorwaarden:
1° ten minste 18 jaar oud zijn;
2° niet veroordeeld geweest zijn, zelfs niet met uitstel, tot enige correctionele of criminele straf zoals bedoeld in artikel 7 van het Strafwetboek of tot een gelijkaardige straf in het buitenland, behoudens veroordelingen wegens inbreuken op de regelgeving betreffende de politie over het wegverkeer en veroordelingen bedoeld in artikel 420, tweede lid, van het Strafwetboek
3° onderdaan zijn van een lidstaat van de Europese Economische Ruimte of van een andere staat en in dit laatste geval, sedert drie jaar zijn wettige hoofdverblijfplaats hebben in België.
Wanneer door Campus Vesta vastgesteld wordt dat er aan deze voorwaarden niet voldaan wordt, ook tijdens of na de opleiding, kan de opleiding stopgezet worden of het attest ingetrokken.
Voor meer info kan u contact opnemen met Lien Luyten, Campus Vesta, Politieopleidingen - Administratief organisator, Oostmalsesteenweg 75, 2520 Ranst, Tel.: 03/205.19.76
Psychotechnisch onderzoek
In de wet van 15 juli 2018 houdende diverse bepalingen Binnenlandse Zaken wordt gesteld in artikel 39,4° : “Het voldoen aan het profiel wordt nagegaan aan de hand van een psychotechnisch onderzoek, nader te bepalen door de minister van Binnenlandse Zaken.”
Deze verplichting is van toepassing voor alle gemeenschapswachten die zijn aangeworven na 5 oktober 2018.
Het KB van 14 augustus 2021 betreffende de organisatie van het psychotechnisch onderzoek voor de gemeenschapswacht en de gemeenschapswacht-vaststeller, gewijzigd bij Koninklijk besluit van 5 maart 2024 verstrekt meer informatie inzake het psychotechnisch onderzoek. De psychotechnische test wordt door Werkenvoor.be afgenomen. Het psychotechnisch onderzoek bestaat uit 2 testen. Enerzijds 2 computergestuurde persoonlijkheidsvragenlijsten en anderzijds een interview.
Enkel de gemeenten kunnen kandidaten inschrijven. Dit kan rechtstreeks via het platform van de FOD BOSA. Bij vragen hieromtrent, kan contact opgenomen worden via het volgend mailadres: [email protected]
De prijs van het psychotechnisch onderzoek bedraagt 200 euro.
OPGELET: zodra de instructies en de link naar de persoonlijkheidsvragenlijsten aan de ingeschreven kandidaten zijn doorgemaild, zullen alle tests in rekening worden gebracht.
Hetzelfde geldt voor kandidaten die niet bij het gesprek aanwezig zijn; de test wordt ook dan in rekening gebracht.
Het onderzoek peilt naar bepaalde competenties waarover een gemeenschapswacht (-vaststeller) dient te beschikken. Het gaat hier in het bijzonder over de volgende 5 competenties:
- respect voor medemensen;
- burgerzin;
- een incasseringsvermogen ten aanzien van agressief gedrag van derden en het vermogen om zich daarbij te beheersen;
- respect voor plichten en procedures;
- geen gevaar vormen voor de openbare orde.
Slagen voor het psychotechnisch onderzoek is noodzakelijk alvorens men de job van gemeenschapswacht(-vaststeller) mag uitoefenen.
Bij een negatief onderzoek kan een kandidaat eenmalig opnieuw ingeschreven worden voor een nieuw psychotechnisch onderzoek, op voorwaarde dat er minstens twaalf maanden verstreken zijn sinds de afname van het eerste psychotechnisch onderzoek..
De kandidaat die niet geslaagd is, mag de job van gemeenschapswacht(-vaststeller) dan ook niet uitoefenen.
De kandidaat die in het bezit is van een attest psychotechnisch onderzoek bewakingsagent, zoals bedoeld in artikel 61, 7° van de wet van 2 oktober 2017 tot regeling van de private en bijzondere veiligheid, is vrijgesteld van het psychotechnisch onderzoek gemeenschapswacht, op voorwaarde dat het psychotechnisch onderzoek bewakingsagent werd beoordeeld door Werkenvoor.be.
FAQ
Quel ordre doit être respecté concernant la formation « gardien de la paix » et l'examen psychotechnique ?
Aucun ordre n'a été fixé en ce qui concerne l'accomplissement de l'examen psychotechnique et de la formation.
Ce qui est important, cependant, c'est que les deux conditions doivent être remplies avant qu'une personne puisse être employée comme gardien de la paix.
Quelle est la condition de diplôme pour un gardien de la paix ?
Pour l'exercice de la fonction de gardien de la paix, aucune condition de diplôme n'a été fixée.
La commune est donc libre de déterminer le niveau de diplôme requis.
Cette disposition s'applique uniquement aux gardiens de la paix et non pas aux gardiens de la paix-constatateurs.
Quelle est la condition de diplôme pour un gardien de la paix-constatateur ?
Le gardien de la paix-constatateur doit au moins disposer :
- soit d'un certificat d'enseignement secondaire supérieur,
- soit d'un certificat d'enseignement secondaire inférieur ou de l'enseignement secondaire du deuxième degré, complété d'une expérience de cinq ans au minimum au profit d'une commune, qui est utile pour l'exercice de la fonction.
C’est à la commune d’apprécier si l’expérience antérieure peut être considérée comme “utile” pour le poste, mais il va sans dire qu’il doit en tout état de cause exister un lien entre, d’une part, l’expérience déjà acquise et, d’autre part, la tâche de constatation dont sera chargé l’intéressé. Ainsi par exemple l’expérience du membre du personnel communal qui est mis à disposition auprès du service environnement peut être considéré comme utile dans le cadre d’une désignation comme constatateur SAC dans la lutte contre les déchets sauvages. Il n’est pas requis que cette expérience ait été acquise dans la même commune que celle où le gardien de la paix-constatateur en question est actuellement employé.
Une attestation de gardien de la paix - année de spécialisation ESP Métiers de la sécurité (orientation 'Sécurité dans la société') suffit-elle pour exercer des missions de gardien de la paix? Ou l'intéressé doit-il suivre une formation supplémentaire ?
Cette attestation répond aux conditions en matière de formation et elle suffit donc pour exercer des missions de gardien de la paix (si le candidat satisfait bien sûr aussi aux autres conditions de recrutement (article 8 de la loi de 15 mai 2007 )).
Informations complémentaires
En ce qui concerne les formations aux métiers de la sécurité dans l'enseignement secondaire, certaines différences existent entre les offres d’enseignement des communautés flamandes et françaises.
Pour l’enseignement relevant de la Communauté flamande (Flandre + Bruxelles) :
Il existe deux possibilités, selon que le candidat a suivi l’enseignement secondaire technique ou professionnel.
Dans l'ESP, il s'agit de la 7ème année de formation aux métiers de la sécurité : outre l'attestation gardien de la paix, les diplômés de cette orientation obtiennent entre autres une attestation de steward de football ou d'agent de gardiennage.
Dans l'EST, il existe une Se-n-Se Sécurité intégrale : les diplômés de cette orientation obtiennent entre autres une attestation de dirigeant dans le secteur du gardiennage ou une attestation qui permet de transiter vers la formation de police ou de pompier, mais pas une attestation de gardien de la paix.
Quand les candidats postulent pour la fonction de gardien de la paix, il est donc important de toujours réclamer une copie du diplôme ou des attestations obtenues afin de pouvoir vérifier si la personne vient de l'ESP ou de l'EST.
Seuls les candidats qui ont suivi la 7ème année Métiers de la sécurité de l'ESP et qui disposent dès lors de l'attestation de gardien de la paix peuvent d'office être recrutés en tant que gardien de la paix et - s'ils sont par la suite mobilisés comme gardien de la paix-constatateur – participer directement à la formation SAC.
Quant aux personnes qui proviennent de l'EST, elles sont tenues de suivre la formation de base gardien de la paix.
Pour l’enseignement relevant de la Communauté française (Wallonie + Bruxelles) :
Un seul document suffit : 'l'attestation de compétences professionnelles spécifiques gardien de la paix' délivrée par la Communauté française - Enseignement secondaire technique de qualification.
Les villes et communes qui auraient des questions concrètes à ce sujet peuvent toujours transmettre l'attestation des intéressés à l'adresse [email protected]. Nous aurons le plaisir d'examiner si le diplôme ou l'attestation de cette personne suffit pour la recruter sans formation complémentaire.
Les candidats gardiens de la paix(-constatateurs) doivent-ils réussir l'examen et quelle est la procédure en cas d'échec ?
Auparavant, seules les personnes aspirant à devenir gardiens de la paix-constatateurs devaient réussir l'examen. Les candidats gardiens de la paix devaient uniquement pouvoir signaler qu'ils avaient suivi la formation sur base régulière. Ils ne devaient donc pas réussir l'examen.
La loi du 30 juillet 2018 a néanmoins modifié cette procédure et chaque gardien de la paix doit effectivement réussir l'examen depuis le 1er octobre 2019.
De plus amples informations sur la procédure à suivre en cas d’échec, peut être trouvé dans l’AR du 19 décembres 2021 modifiant l'arrêté royal du 15 mai 2009 déterminant les conditions de formation auxquelles doivent répondre les gardiens de la paix, ainsi que les modalités de désignation des organismes de formation et d'agréation des formations.
L'accès aux examens est subordonné à une présence régulière pendant la formation, qu'entend-on par cette "présence régulière" ?
L’article 4 de l’Arrêté royal du 15 mai 2009 déterminant les conditions de formation auxquelles doivent répondre les gardiens de la paix, ainsi que les modalités de désignation des organismes de formation et d'agréation des formations stipule ce qui suit :
« L'assiduité était considérée comme régulière si les éventuelles absences justifiées ne dépassaient pas vingt pour cent du nombre total d'heures de cours.
En cas d’absence non justifiée, la formation entière ne pourra être validée. »
Un candidat peut donc participer aux examens s'il n'a pas eu plus de 20% d'absence justifiée (par exemple maladie avec certificat médical) pendant toute la durée du cours et aucune absence injustifiée.
Dès qu'une personne a plus de 20% d'absence et/ou une absence injustifiée, l'ensemble de la formation doit à nouveau être suivie.
Si un candidat gardien de la paix souhaite obtenir une dispense pour une matière ou une partie d'une matière qu'il a déjà réussie, à qui doit-il adresser sa demande ?
Une demande de dispense doit être adressée à la Direction Générale de Sécurité et Prévention en envoyant un e-mail à l'adresse suivante : [email protected]. Une dispense ne peut être approuvée que si certaines conditions sont remplies et si une attestation valide est présentée.
Un gardien de la paix qui a déjà suivi la formation de gardien de la paix avant les modifications de la loi en 2014 doit-il à nouveau suivre cette formation s'il décide, par exemple, de travailler pour une autre commune ?
La validité des attestations obtenues est maintenue. Le gardien de la paix n'est pas tenu de suivre à nouveau la formation, sauf si la commune y tient bien entendu.
Quels sont les profils des chargés de cours pour la formation 'Gardien de la paix' ?
Conformément à l'arrêté royal du 15 mai 2009 la formation agréée doit être dispensée par des chargés de cours qui possèdent une expérience utile de minimum 2 ans ou un diplôme de l'enseignement supérieur dans la matière qu'ils enseigneront.
Compte tenu de la modification de la loi du 13 janvier 2014, une attestation de formation SAC, suivie avant 2014, peut-elle suffire pour occuper le poste de gardien de la paix-constatateur ?
Seulement si ces personnes ont suivi une formation de recyclage - prévue aux articles 2, § 1 et 4 § 1 de l'arrêté royal du 21 décembre 2013 fixant les conditions minimales en matière de sélection, de recrutement, de formation et de compétence des fonctionnaires et membres du personnel compétents pour constater les infractions qui peuvent faire l'objet de sanctions administratives communales - dans les deux ans de l'entrée en vigueur de la loi du 24 juin 2013 relative aux sanctions administratives communales (soit avant le 1/1/2016).